Enoturisme en família per descobrir de primera mà què ha hi darrere de l’elaboració del vi i el cava
Cava i nens? Per què no! El setembre és el mes que el raïm està en el seu millor moment per ser collit. L’Institut del Cava, en col·laboració amb dotze cellers del Penedès, ens convida a posar-nos el barret de pagès i anar a la vinya. L’objectiu del programa La Verema del Cava és que grans i petits entenguin com el raïm es converteix en cava.
Us heu fixat mai que molts ceps tenen un nus a la part baixa de la soca? Sabíeu que aquesta part més gruixuda és on dues varietats de cep es creuen: l’europeu i l’americà? Va ser la solució a la plaga de la fil·loxera que va atacar la vinya a finals del segle XIX. I sabíeu que per fer cava cal que el vi fermenti per segona vegada? Aquestes són algunes de les curiositats que podreu descobrir aquest mes de setembre amb el programa “La verema al Cava” de l’Institut del Cava.
Tocar, olorar i degustar és la clau
Però per aprendre cal veure, tocar, olorar i degustar. Per això les activitats s’han plantejat d’una forma molt participativa, amb diverses activitats adreçades a tota la família. El tret de sortida el va donar Freixenet amb l’activitat “A la vinya en família“, el dissabte 2 de setembre de 2017. Equipats amb un barret, un cistell i unes tisores, pares i nens van poder fer de viticultors a les vinyes de la Riba del Lavernó durant tot un matí. Entre tots van collir i premsar el raïm per fer un most ben dolç. Amb la panxa plena després d’un esmorzar de pagès van visitar la cava (amb un tomb en trenet inclòs) per entendre com el most es converteix en cava. L’activitat va finalitzar amb una degustació de caves pels adults i most pels menuts.
El programa continua el dissabte 9 de setembre amb la invitació de Bodegues Sumarroca per trepitjar el raïm com es feia antigament. Mentre els adults visiten el celler, els nens gaudiran d’una visita divertida per descobrir què amaga la cava. I naturalment, us espera també un tast de most i cava.
El dissabte 23 de setembre Gramona us porta a la seva granja. I és que les ovelles, vaques i gallines juguen un paper imprescindible a l’agricultura biodinàmica. Gràcies a la seva tasca de llaurar la terra eviten la compactació del terreny i els permet obtenir sòls més esponjosos. La visita finalitza amb un dinar de pagès enmig de la vinya maridat amb vins i caves.
Aquestes propostes demostren una vegada més que l’enoturisme en família és possible.
Reportatge gravat durant l'activitat "A la vinya en família" a Freixenet.
"En castellà: Castellà"