f movies Merry Christmas Images download in hd free

Què fem si ens pica un escorpí o ens mossega un escurçó?

Escurçó ibèric - Foto: Generalitat de Catalunya

La mossegada d’un escurçó o la picada d’un escorpí són, probablement, dues de les situacions més caòtiques que ens podem trobar quan anem a la muntanya amb els nens.

En el cas (poc freqüent) de que algú dels que ens acompanyen pateixi una topada amb un d’aquests animals, saber com reaccionar és essencial. Aquí teniu una breu guia d’actuació, elaborada amb informació de la Generalitat de Catalunya i de la Creu Roja.

1) Hi ha cap espècie verinosa mortal a Catalunya?
Cap de les espècies d’escorpins europeus que podem trobar a Catalunya suposen un risc mortal pel seu verí, tot i que la seva fiblada pot arribar a ser molt dolorosa. En el cas dels escurçons, molt rarament el seu enverinament té conseqüències mortals si s’actua correctament.

2) Com puc evitar que em piqui?
No aixequeu pedres ni poseu les mans dins de forats. Són els indrets on viuen aquests aràcnids i ofidis, esperant a que sigui fosc per sortir a caçar. Només us atacarà si es senten amenaçats. Si us topeu amb un, feu marxa enrere tranquil·lament. No feu moviments bruscos que pugui interpretar com un atac, perquè es defensarà picant.

3) M’ha picat: què faig?
El primer de tot, conservar la calma. No esverar-se és molt important. Les altes pulsacions poden fer que el verí s’escampi més ràpidament pel nostre sistema sanguini, fent més perillosa la mossegada. Si podeu, memoritzeu l’aspecte de l’animal, sobretot si és una serp, per poder descriure’l després a l’hospital (forma, grandària, color, dibuix del llom…), on podran afinar molt millor amb el tractament.

4) Estic calmat i puc explicar com era l’escorpí o l’escurçó. I ara?
Deixeu-vos ajudar. Estireu-vos a terra i demaneu ajuda, sense cridar ni accelerar-vos. L’activitat muscular activa la difusió del verí i la seva acció tòxica, així que quedeu-vos quiets.

Escurçó ibèric
Escurçó ibèric

Com puc reconèixer un escurçó?

Són serps terrestres petites que difícilment arriben a un metre de llargada, tenen el cap ample, aplanat i triangular (en forma de V) i la pupil·la vertical. El dibuix en forma de ziga-zaga que tenen al dors també us pot ajudar a reconèixer-los. A Catalunya hi ha de dos tipus, depenent de la seva ubicació.

Escurçó pirinenc: s’estén pel Pirineu i Prepirineu en ambients humits i temperats de muntanya mitjana i alta, en zones rocalloses, forestals, matollars o prats.

Escurçó ibèric: es troba a tot Catalunya excepte al Pirineu i Prepirineu, tot i que principalment viu a les serralades litorals i prelitorals en ambients mediterranis, forestals, zones rocalloses o de matollar.

5) He sentit que demanaven ajuda i hi he anat. Què faig?
Calmeu a la persona que ha demanat auxili. Que no s’acceleri i que s’estigui totalment quieta. Netegeu la zona afectada amb aigua o sèrum fisiològic, sense fer pressió per no escampar el verí. Si hi ha un fibló d’escorpí, traieu-lo amb molt de compte, sense fer força.

En el cas d’un escorpí, apliqueu després una tovalloleta o un compost amb amoníac. Després, tant si es tracta d’una picada d’escorpí com d’una d’escurçó, poseu-hi gel, protegint la pell amb un mocador o una gasa per evitar una cremada. Això alentirà la difusió del verí. Podeu utilitzar el gel químic del vostre kit bàsic de primers auxilis per les excursions amb nens. Si la picada ha estat d’escorpí, feu que la persona reposi una estona i torneu a poc a poc fins al cotxe, per anar immediatament a un ambulatori.

En el cas d’un escurçó, sigueu encara més prudents. No us bellugueu d’on sou. Si la víctima és un nen, un cop hagueu aplicat el gel, assegureu-vos que el nen continua estirat a terra i calmat, i truqueu immediatament al 112. Ells us diran què heu de fer i, si és el cas, activaran una operació de rescat.

6) No hi ha cobertura. Què faig?
Si la picada és d’escurçó, no mogueu a la persona afectada. Amb calma, estirada i aplicant fred, pot aguantar molt millor que caminant per una zona accidentada. És preferible que la deixeu on és i aneu a buscar ràpidament cobertura o ajuda. Si sou dos adults i l’afectat és un nen, un es pot quedar amb el nen i l’altre anar a buscar ajuda. En qualsevol cas, aneu tan aviat com pugueu a l’hospital més proper.

7) He de succionar el verí o obrir la ferida?
No. Mai. Sota cap concepte. Succionar el verí és una mala idea si teniu petites ferides o càries a la boca, perquè acabareu enverinats també vosaltres (enverinament del salvador), i a més no traureu gran cosa. No feu talls ni torniquets, perquè provocareu que el verí s’escampi més ràpidament (en el cas de les incisions) i podeu crear un xoc quan desfeu el torniquet.

Sobre Rafael Servent Arracó 17 Articles
Pare d'en Rafel i la Queralt. Periodista. M'agrada estar al cas del que passa en aquest món, entendre-ho i explicar-ho. Quan se'm fica al cap conèixer alguna cosa, mai en tinc prou. Com tants dels que vam tirar pel grunge, ara m'he passat a l'indie folk.