Una de les coses més habituals que poden passar quan fem una sortida amb nens, és la picada d’una abella o una urticària per causa d’una ortiga. Les fulles i les tiges d’aquesta planta tenen nombrosos pèls urticants que contenen àcid fòrmic, semblant al que ens injecten les formigues vermelles o la picada d’una abella. Una vegada que entra en contacte amb la pell es produeix una irritació, butllofes, ardor i una forta sensació de coïssor.
En els dos casos les molèsties seran prou considerables com perquè hàgeu d’actuar, si no voleu plors durant una bona estona.
Meritxell Lorente (Tarragona, 1991), infermera i tècnica d’ambulància avançada de la Creu Roja a les platges de Tarragona –a més de màster en urgències, emergències i catàstrofes, postgraduada en pacients crítics i escaladora de vies ferrades en el seu temps lliure- ens dóna uns consells de com actuar si us pica una abella o una ortiga.
Consells bàsics de com actuar si us pica una abella o una ortiga
1) Netegeu la zona afectada amb aigua o sèrum fisiològic.
2) Si hi ha un fibló, traieu-lo amb unes pinces amb molt de compte, sense fer força perquè no es trenqui. Si està molt profund, és millor anar a un metge perquè el tregui.
3) Apliqueu després una tovalloleta amb amoníac per reduir la picor. Una barreta d’amoníac (After Bite) pot ser una alternativa. En el cas d’ortigues aplicar vinagre també pot alleujar la sensació de picor.
4) Després, poseu-hi gel, protegint la pell amb un mocador o una gasa per evitar una cremada. El gel farà que arribi menys sang en aquest punt i s’escampi el verí. A banda ajudarà a reduir la inflamació i la picor. Si esteu fent senderisme, podeu utilitzar el gel químic del vostre kit bàsic de primers auxilis per les excursions amb nens.
"En castellà: Castellà"