Educar no és una tasca fàcil. Si a més ho volem fer a consciència inculcant valors i treballant d’una forma activa en formar personetes amb ments curioses, encara ho és menys.
Parlem amb Núria Vila, fundadora de Kinuma. Ella ens aporta alguns trucs per educar jugant!
Núria Vila i Markos Krykorka, pares d’en Kilian (9 anys) i en Max (6 anys), van crear ara fa 8 anys una de les primeres botigues de jocs de taula educatius i joguines de fusta online del país. Casa seva, a les Franqueses del Vallès, és el paradís del joc. Sempre hi ha un joc nou per descobrir mons on experimentar sensacions, emocionar-se, viure i somiar. Benvinguts a Kinuma. És hora de jugar!
Com va sorgir la idea de muntar una botiga de jocs de taula i joguines de fusta online?
Sembla un tòpic, però feia molt poc que havia tingut a en Kilian. Buscant joguines, vaig veure que l’oferta que teníem aquí no m’agradava.
Amb què comparaves?
Amb Alemanya. Vaig viure allà una temporada i, de fet, el meu home és alemany. Allà hi ha una gran cultura del joc. Mentre aquí els joves surten de festa, allà es queda per jugar. Jocs com el Carcassone, el Catan i l’Scrabble són uns imprescindibles en trobades familiars i d’amics. Aquí gairebé mai es treu un joc de taula.
I vàreu decidir fer alguna cosa al respecte.
Sí! Durant un viatge en cotxe vam maquinar el projecte i ens vam il·lusionar. Volíem jocs i joguines de gran qualitat, fabricats amb materials naturals i ecològics, que proporcionessin llibertat de joc infinita i, sobretot, un entorn educatiu pel nostre fill.
Una gran reivindicació en aquests temps “tan tecnològics”.
Sí! Els nens petits d’avui deixen cada vegada més de ser nens a una edat primerenca. Els meus nebots que ara tenen 18 anys, als 9-11 anys encara eren nens que jugaven amb joguines. Ara amb 4 anys els nens ja estan enganxats a les tablets. Fins i tot conec nens que amb un any i mig fan anar el YouTube a la perfecció.
Com us ho feu a casa vostra per esquivar-ho?
No els hem prohibit mai jugar a videojocs, però sí hem decidit posar un temps màxim de 10 minuts al dia per fer-ho. Posem un temporitzador, tot i que a vegades hi ha un o dos minuts de regal. Però la veritat és que hi ha molts dies que ni es recorden de demanar-me el mòbil per jugar.
És que tenen moltes alternatives.
Sí, hi ha una base de ben petits. A casa hi ha un munt de jocs de taula, material per fer manualitats, disfresses… Però si fos per ells, segurament mirarien més televisió, però nosaltres els proposem de jugar.
Una tasca dura, la de ser pares conseqüents!
(Riu) Sí, hem d’estar constantment interactuant. Però és un tema de valors, de voler compartir estones en família i d’educar jugant.
Com s’educa jugant?
Hi ha un munt de jocs de taula que són molt més que diversió. Hi ha que treballen la visió espacial, el càlcul mental…
Proposa’ns alguns d’aquests jocs.
Código Secreto (+8), per exemple, és un joc per practicar les mates. Es tracta de desxifrar el codi secret d’una alarma d’un museu d’art. El codi només pot ser trobat fent càlculs molt precisos. Combinant daus i fent sumes, restes, multiplicacions i divisions, s’ha de trobar el resultat que correspongui amb els números del codi. El joc està enfocat com una missió d’agents secrets amb un taulell de joc molt xulo que escenifica el museu.
Entesos: sense que se n’adonin, els nens estan practicant el càlcul mental per guanyar la partida. I per millorar el llenguatge?
Letra a Letra (+10) és ideal en aquest sentit. És un joc de cartes on has d’esbrinar el més ràpid que puguis on comença i on acaba la paraula de la targeta i llegir-la en veu alta abans que ho facin els teus oponents.
Genial: desxifrant paraules, practiquem el vocabulari. Això s’anima! I de lògica, en tens algun?
Hi ha un munt. Hi ha un de molt divertit: IQ-Candy (+7) és un puzle que enganxa. Té 60 desafiaments, amb diferents nivells de dificultat, amb l’objectiu de col·locar en un taulell totes les peces sense moure les que t’indica el repte.
Interessant. Ara t’ho posaré més difícil. Un joc per practicar coneixements alternatiu al Trivial?
Timeline (+8)! És un joc de cartes amb l’objectiu de col·locar invents, descobriments històrics i fins i tot experiments científics en l’espai temporal adequat. Has de fer servir tots els teus coneixements i la lògica per esbrinar per exemple si la pólvora va arribar abans o després que la pistola. Durant tot el joc et faràs aquest tipus de preguntes i, si saps la resposta, potser aconseguiràs ser el primer en desfer-te de totes les teves cartes i ser el guanyador.
I quin joc recomanaries per a nens enganxats a la tablet?
Com estan acostumats a jugar en solitari i superar reptes, haurien de ser jocs d’enginy a l’estil de Rush Hour (+8), on han d’escapar d’un embús de cotxes fent servir la lògica, o Colour Code (+5), un joc de cartes per desxifrar codis. En tots dos poden anar pujant nivells com en els videojocs. També el Gravity Maze (+8), un laberint de bales, és una bona opció.
Les escoles haurien de fer servir més aquest tipus de jocs?
Sí. De fet, els Jesuïtes, que sempre van per davant, ja van iniciar una renovació del sistema educatiu en aquest sentit. Un dels seus lemes és “Jugant s’aprèn”. A poc a poc les escoles van introduint jocs de construcció com el Cuboro (+5) o el Kapla (+3). També l’Story Cubes (+6) es fa servir a l’aula per inspirar redaccions. Però encara es podria aprofitar molt més tot aquest món.
Hi ha gent que es queixa que aquest tipus de jocs són cars.
Sí, hi ha qui diu que no s’ho pot permetre. En canvi no tenen problemes en gastar-se 150 euros en una Wii, en la nova versió de la Playstation o en una tablet de nova generació que en pocs anys estarà obsoleta. Un joc de construcció com el Cuboro, que té un preu similar, dóna joc a grans i petits… i durant diverses generacions! És un tema de valors i de voler compartir estones de qualitat amb els fills. Colliràs el que has sembrat!