El confinament ha fet que les trobades d’amics i les classes es facin online. Mantenir l’atenció d’un grup de nens i nenes davant la pantalla, pot ser una feina força complicada.
Us proposem cinc dinàmiques de grup amb les que podreu treballar el llenguatge i la creativitat de la canalla d’una forma original.
Quin animal sóc? (+5 anys) – joc d’endevinar
L’adult (professor, mestra, pare, mare, avi, tieta…) pensa en un animal. La resta del grup l’ha d’endevinar fent preguntes. Les respostes només poden ser “sí” o “no”, fins que algú endevini de quin animal es tracta.
Per exemple: la mestra pensa en un esquirol. La resta ha de fer preguntes de l’estil: Té quatre potes? Té una cua? És un animal del bosc? Menja herba? Fins que algú descobreixi quin és l’animal que pensava la mestra.
Depenent de l’edat dels nens, el tipus d’animal què s’ha d’endevinar pot ser més senzill o més complicat. Si jugueu amb nens més grans, el que encerta l’animal, pot pensar un altre.
Paraules encadenades (+6 anys) – joc de vocabulari
L’adult comença dient una paraula (per exemple: aigua). A partir d’aquí els nens i nenes han de dir en ordre (acordat abans de començar el joc) una nova paraula que comenci amb l’última lletra de la paraula anterior (per exemple: ànec). I així successivament, respectant el mateix ordre de torn, fins que algú es quedi en blanc. Guanyarà qui aguanti més temps.
El joc es pot complicar per a nens i nenes més grans si trieu una temàtica de paraules. Per exemple: mitjans de transport. El primer diu bicicleta, el següent diu avió, i així successivament.
Paraules relacionades (+6 anys) – joc de relació
L’adult tria dues paraules, com per exemple “de casa fins a lluna”, i per torns, els participants han de dir paraules relacionades amb la paraula que hagi dit el participant anterior fins arribar a la paraula final.
Per exemple: casa – jardí – gronxador – núvols – cel – sol – dia – nit – lluna.
Aquest joc estimula molt la imaginació de la canalla, i tot i que de vegades sembla, que hi ha paraules que no porten enlloc, arriba un moment que es troba el fil per acabar el joc.
Contes inventats (+8 anys) – joc d’imaginació
Aquest joc consisteix a crear un conte col·lectiu a partir de quatre dibuixos que representen objectes, llocs o animals (descarregar fitxes).
L’adult ensenya els dibuixos i demana als participants construir una història a partir de les imatges i no oblidar de començar amb un “Vet aquí que…”. El conte es pot crear col·lectivament o per torns.
Possibles variants:
– Podeu fer una competició de contes entre diferents grups
– Animar els alumnes a fer un dibuix a partir del qual un grup ha de crear el conte. D’aquesta manera treballeu la plàstica també. El dibuix el poden fer abans de la trobada virtual. És important que els doneu instruccions clares. Han de dibuixar un objecte, un mitjà de transport, un element de la natura o un ofici.
Paraules prohibides (+10 anys) – joc de vocabulari
Per poder jugar aquest joc, heu de crear dos grups abans de la vídeo conferència i donar unes fitxes a cada grup amb paraules que hauran de descriure al grup contrincant sense fer servir certes paraules.
Guanya el grup que més punts obtingui. Un grup pot obtenir punts si encerta la paraula del contrincant o si en fer la definició de la seva paraula no fa servir cap paraula prohibida.
Cada grup té màxim un minut per descriure la seva paraula. Jugar contra rellotge sempre és més divertit. Perquè es pugui jugar bé, us recomanem que només la persona que fa la descripció tingui el micròfon encès (a banda de l’adult que fa d’àrbitre o jutge), la resta ha de contestar pel xat. Així de pas practiquen l’escriptura.
"En castellà: Castellà"