Sobre la taula, Martha Zimmermann, fundadora de la Plom Gallery ubicada al carrer Sèneca de Barcelona, té una bossa plena de monedes, algun que altre bitllet i una fitxa d’un cavallet perduda entre cèntims. És el “botí” que hi havia dins del Plom Piggy Bank, una guardiola en forma de porquet rodonet i divertit que aquesta galeria d’art contemporani adreçada a nens ofereix com alternativa al típic val regal. La guardiola té un cost de 45 euros, que seran descomptats del preu final de l’obra que s’adquireixi en un futur.
“La guardiola serveix per estalviar a poc a poc”, explica Martha Zimmermann, directora de la galeria. “Quan està plena, els nens venen aquí amb els pares i la trenquen a cop de martell. Després trien una obra d’art pel valor del contingut”, afegeix. La idea de la guardiola va néixer amb l’objectiu d’apropar l’art als més petits de casa i donar-los l’oportunitat d’entendre l’art com una experiència que pot formar part de les seves vides.
“Els nens tenen una sensibilitat especial; no tenen prejudicis envers l’art. Per a ells no hi ha res establert”
– Martha Zimmermann, fundadora de la Plom Gallery
“Els nens tenen una sensibilitat especial; no tenen prejudicis envers l’art. Per a ells no hi ha res establert”, comenta Martha Zimmermann. Per això, quan aquesta mare amb una llarga trajectòria com a agent d’il·lustradors i artistes va decidir obrir una galeria d’art a finals del 2013, tenia clar que els seu públic objectiu havien de ser infants.
I així, les parets de la Plom Gallery, la primera galeria d’art contemporani per a nens a Espanya, s’omplen d’obres d’artistes de renom amb un estil que ‘entri pels ulls’ i creï un vincle emocional entre el nen i l’art. El color és predominant i les temàtiques giren al voltant d’un món imaginari on els animals, la natura i les situacions conegudes despertin l’interès dels petits col·leccionistes en potència.
Tot i que a la galeria hi ha sobretot obres figuratives com les de l’il·lustrador argentí Maxi Luchini, el català Sergio Mora o les obres de Tutticonfetti, també es pot trobar art abstracte com el de la catalana Clàudia Valsells. “La clau és que la peça doni peu a imaginar quan estigui penjada a l’habitació del nen”, afirma Martha Zimmermann.
L’art fa molt més que ‘decorar’ una paret
Però per a aquesta galerista, l’art fa molt més que ‘decorar’ una paret. “Té una vessant educativa i un punt d’estímul i creativitat”, assegura Martha Zimmermann. Per això la seva galeria sempre té la porta oberta per a que grans i petits puguin entrar i gaudir de les obres, sense la obligació de comprar. Prova d’això és el “Kid’s Room”, l’antic emprovador del local (que abans de galeria d’art havia estat botiga de roba) reconvertit en un petit espai on els més menuts poden trobar joguines de fusta i llibres il·lustrats per passar una estona, mentre els nens més grans i els adults descobreixen de la mà de la Martha els diferents artistes i estils.
L’art no és només per a rics
“Aquesta funció pedagògica és el pas previ a la descoberta d’un museu”, explica la directora de la galeria. Però les accions per apropar l’art als més petits de casa van més enllà de les explicacions. Un dissabte al mes la Plom Gallery convoca un taller de pintura, en col·laboració amb Planeta Bea, adreçat a nens de 4 a 10 anys per aprofundir en el treball d’un artista, el seu estil i la seva vida. Les col·laboracions amb festivals com el Primavera Sound, Minimúsica o el Palo Alto Market, on la Plom Gallery ofereix tallers d’art a un públic familiar, complementen les accions de divulgació de l’art amb l’objectiu de trencar el tòpic “que l’art és només per a rics”, explica Zimmermann.
A la Plom Gallery podreu trobar obres originals i signades per l’artista des de trenta euros. Cada quadre es lliura amb un certificat d’autenticitat que inclou el nom del nen. D’aquesta manera, l’infant es converteix en el propietari de l’obra i dóna el primer pas per obrir-se camí com a petit col·leccionista.
"En castellà: Castellà"