Cinc punts clau per fer una bona tria entre el ventall d’activitats familiars que ofereixen els museus per anar amb nens i no morir en l’intent
Per a molts anar amb nens a un museu pot semblar una bogeria. Encara tenim la idea que el museu és un santuari on ens hem de moure sigil·losament sense atraure l’atenció. Tot el contrari del que busquem quan anem amb nens. Ells apugen el to de veu quan s’emocionen, volen tocar, experimentar.
Les darreres dues dècades molts museus han començat a incorporar programes específics d’activitats familiars en resposta a la necessitat de famílies actives amb nens curiosos que busquen una estona de lleure educativa i lúdica alhora.
Però quin museu triar per iniciar-nos en família?
El ventall d’activitats ofertes pels museus per a famílies amb nens a Catalunya és ampli. Abans de fer la vostra tria, tingueu en compte aquests cinc punts.
1) Trieu una TEMÀTICA que agradi als vostres fills
Hi ha museus de tot tipus. És una bona idea començar pels museus d’una temàtica que sabem que interessa als nostres fills. Així ja tindreu una gran part guanyada. Si els agrada jugar a pirates, potser un museu marítim que incorpori activitats de pirates pot ser un bon punt de partida. Si teniu nens que xalen experimentant, un museu de ciència pot ser una bona opció. I si teniu petits artistes en potència, un museu d’art pot ser tota una descoberta.
En aquest mapa us presentem els museus que YouMeKids ha provat.
2) Activitats PARTICIPATIVES són cavall guanyador
Sí és la primera vegada que aneu a un museu, opteu per un taller pràctic on els nens puguin manipular, experimentar i participar activament. Es tracta de triar un museu amb experiències vives, més que la transmissió de pur coneixement. I sobretot penseu què voleu aconseguir amb la sortida: viure una experiència diferent, tornar a casa amb un record (hi ha molts tallers on es crea o construeix alguna cosa que podreu portar a casa) o una combinació de les dues coses. Això us pot ajudar en la tria final.
3) Respecteu les FRANGES D’EDAT de les activitats
Les capacitats cognitives i psicomotrius d’un nen de dos anys no són les mateixes d’un nen de sis o vuit anys. Abans de triar una activitat, fixeu-vos bé a quina franja d’edat s’adreça la proposta per no trobar-vos que els vostres nens s’avorreixin perquè l’activitat sigui per a nens més petits o es frustrin perquè no puguin seguir el ritme dels grans.
4) Tingueu en compte la DURADA de l’activitat
La capacitat d’atenció continuada de nens menors de cinc anys és molt inferior a la de nens a partir de sis anys. Tot i que els museus ja ho tenen en compte, preneu com a barem per a nens d’1 a 5 anys activitats de màxim una hora. Per a nens a partir de sis anys una activitat d’una hora i dos quarts pot ser perfectament acceptable.
5) Respecteu els HORARIS d’àpats i migdiades
Si no voleu que el mal humor per gana o son xafi la sortida, tingueu en compte, quan programeu les activitats, els horaris en què els vostres fills i filles estan habituats a fer els àpats i la migdiada. Penseu, a més, que en acabar l’activitat necessiteu un temps per arribar a casa.
L’aventura just acaba de començar. Hi ha tot un món per descobrir! Endavant famílies, no esteu boges!
"En castellà: Castellà"